Bizim çok moderen ülkemizde biliyorsunuz son bir kaç yıla kadar elişi yapmak, örgü örmek, kanaviçe işlemek türü el sanatları avam görülürdü. Halen aşağılayanlar da yok değildir ama televizyonlarda Derya Baykal ekolü oluşunca, bu işler de yavaş yavaş revaç bulmaya başladı.
Ama yine bizim halk kesiminde "ev kızı" işidir bu tür sanatlar, hatta bunlar sanat bile değildir; nasıl olsa her ev kızı, ev hanımı bu işlerden anlar ve yapabilir. Bulaşık yıkamak kadar tabii sıradan bir iştir )
Örneğin son yıllara kadar kaç üniversite öğrencisi kızımız eline dantel alıp da işlemiştir ki? Annelerin dürtmesiyle, tatillerde zorunlu yapılan bir kaç parçanın dışında bu işler okumuş kızların değil "ev kızı" statüsündeki basit kızların işleriydi. Çevredeki teyzeler ve akrabalar da okuyan ya da çalışan kızlara hep demezler mi; "amaaan canım ne uğraşıyorsun, sen çalışan kadın olacaksın, verirsin parasını alırsın, alâsını yaptırırsın"
Ama kazın batı ayağına bakar mısınız, hiç de bizim sandığımız gibi değilmiş ))
Aramızda kaç kişi vardır ki yolda giderken elinde örgü olsun )))
Ülkemizde kaç kişi öğle yemeğinde siparişini beklerken bir yandan da elişi yapsın
İsteyen Lunaparkta bile elişi yapabilirmiş )
İsterse BBC'de çalışsınlar )) Demek ki neymiş elişi görünce "ayyy ne banâl" dersek BBC'deki ablalar, teyzeler bize gülermiş ))
Kim demiş kafede örgü örülmez diye Hem de Amerika'nın tam orta yerinde )
Ya bunlara ne demeli o günkü toplantının adı örgü partisiymiş. Keyiflerine bakılırsa herkes partiden pek memnun kalmış ))
Şu internet nelere yarıyor işte bakın )) İnternet sayesinde dünyanın dört bir yanındaki insanların da bizler gibi yaşadıklarını öğreniyoruz. Aslında empati açısından bu yönü çok güzel. Mesela bu vesileyle anladım ki yurt dışında bir yere gitsem, elişi yaparken kendi ülkemden daha az dikkat çekerim ))
Hastane koridorlarında sıra beklerken ördüğüm kazakları bir ben bilirim, bir de doktorlar Tabi sıra bekleyen meraklı teyzelerin bakışlarını ve örnek sormalarını da unutmamak lazım
Yabancılar elişini ilerde bi işe yarar zihniyetiyle diil bence terapi niyetine yapıyorlardır yani bana öyle geliyor .
Burada ise anne ,teyze, konu komşu ve bilumum akraba memnun olsun diye yapılır )sonra ne kadar işe yarar tartışılır.kullanacak kişinin hayata bakışına zihniyetine göre değişir tabi : )
Yok efendim ben kenarın da dantel olmayan havlu ile yüzümü kesinlikle kurulayamam prensiplerime aykırı diyorsanız açın sandıkları ardına kadar
Gücün bütün yollarından geçtim,Karanlıkta bir yüz olmayı seçtim,anladım ki benim için yaşamak budur,bir işe yaradığını bilmek ve fotoğrafta görünmemek...
Sen de haklısın Nothing )
Zaten elişi yapmak değil de, elişi yığmaktır garip olan bence ) Ama bizde tam tersi yaygındır, elişi hem küçümsenir hem de sırf gösteriş yapılacak diye çeyiz çeyiz düzülür
Hangi şartlarda, ne şekilde yaşanacağı belli bile olmayan bir zaman için biriktirmenin anlamı nedir ki?
Bir hocam demişti ki '' Demesinlerin delisi ,desinlerin endişelisi '' ...
Bu memleketin havasından mı suyundanmıdır hep başkaları için yapılır.
Bir şeyi sadece kendiniz keyf aldığınız için yapıyorsanız ve bunu
hissettiriyorsanız hafif burun kıvrılır küçümsenir yaptığınız .Aslında bunun
altında bir ömür başkaları beğensin için yaşayıp bu alışkanlığından
vazgeçemeyenlerin ufak ufak kıskançlıkları yatar : )
Gücün bütün yollarından geçtim,Karanlıkta bir yüz olmayı seçtim,anladım ki benim için yaşamak budur,bir işe yaradığını bilmek ve fotoğrafta görünmemek...
Oyyy oyyy açma yaramı Nothing ))
Şu başkaları için yaşama felsefesinden ettiğim nefret kadar böcüklerden bile etmemişimdir belki (Vaha bu kısmı umarım görmez, yoksa siteyi böcek basması an meselesidir )
Batılıların bizlerden farkı galiba burası. İnsan önce kendisi için yaşamalı. Tamam, tabi ki sırf kendini düşünen bencil varlık olsun demiyorum ama nihayetinde insan, yalnız doğar, yalnız ölür ve yalnız hesap verir. Hal böyleyken başkaları için geçirilen bir ömür, insanı ne tatmin eder ne de başkalarını mutlu eder. Çünkü kimse, kimsenin kendi yerine yaşamasını istemez ki ))
Hele ki desinler için yaşamak hepten bir felaketten başka nedir ki
Başkaları için değil kendin için yaşa mantığı değil midir geniş aile yapısını çekirdek aile yapısına dönüştüren.Tatilleri eş dostu ziyaret amacından uzaklaştırıp salt kendi dinlencesi haline dönüştüren? (Başkaları için yaşama; birileri söyleyecek sen yapacaksın anlamında algılanmasın.)
Biri gelir sorarsa
Sana beni sorarsa
Gitti der misin
Gittiğimi söyler misin
Gidiyorum ben sana
Benimle gider misin.
(18.12.2008 12:57)vaha Yazılan: [Link gösterimi ziyaretçilere kapalıdır. Giriş Yap ya da Kayıt Ol]Başkaları için değil kendin için yaşa mantığı değil midir geniş aile yapısını çekirdek aile yapısına dönüştüren.Tatilleri eş dostu ziyaret amacından uzaklaştırıp salt kendi dinlencesi haline dönüştüren? (Başkaları için yaşama; birileri söyleyecek sen yapacaksın anlamında algılanmasın.)
Bu çok başka bir durum... Başkası desin diye yapılan davranışta samimiyet yoktur.insanlar içinden geldiği için değil ayıp olmasın yada gösteriş olsun diye yaparlar yaptığını.İnsanın kendine değer vermesi demek ben merkezci, bencil bir anlayışı benimsemek anlamına gelmiyor ki.
Bayram dedinde en samimiyetsiz bulduğum da beşer dakkalık gelmedi denmesin diye yapılan ziyaretlerdir.Ziyaret edeceksen adam gibi zaman ayıracaksın ne haldedir nasıldır soracaksın.Ce diye girip kolan ya şeker alınır herkesin acelesi vardır gidilecek yer çoktur zamanla yarışılır ve ziyaretler ışık hızıyla bitilir.Bu mu dur yanii...
(16.12.2008 19:22)SONSUZ Yazılan: [Link gösterimi ziyaretçilere kapalıdır. Giriş Yap ya da Kayıt Ol]nerde o eski hamarat kızlar ellerinde ki hünerleri konuşurmuş maşallah şimdiki kızlarında sadece dilleri konuşuyor !!...... ))))))))
kesinlikle haklısın kendi kızımdan biliyorum
pantolon paçasını kıvıramıyan kızlar biliyorum, şimdiki kızlar takılmazlar pek el işlerine, hazırı var nasılsa, niye uğraşayım ki derler
aslında el işi gerçekten insana terapi gibi geliyor, bu konuda marifetliyimdir elimden gelir accık
* * * Gerçek dostlar yıldızlara benzerler, karanlık çökünce ilk onlar görünürler. * * *
(18.12.2008 13:14)nothing Yazılan: [Link gösterimi ziyaretçilere kapalıdır. Giriş Yap ya da Kayıt Ol]...
Bayram dedinde en samimiyetsiz bulduğum da beşer dakkalık gelmedi denmesin diye yapılan ziyaretlerdir.Ziyaret edeceksen adam gibi zaman ayıracaksın ne haldedir nasıldır soracaksın.Ce diye girip kolan ya şeker alınır herkesin acelesi vardır gidilecek yer çoktur zamanla yarışılır ve ziyaretler ışık hızıyla bitilir.Bu mu dur yanii...
Bu jet hızının sebebi de kendin için yaşa prensibi olmasın sakın; hani bir an önce ziyaretleri bitirelim de kendi keyfimize bakalım.
Biri gelir sorarsa
Sana beni sorarsa
Gitti der misin
Gittiğimi söyler misin
Gidiyorum ben sana
Benimle gider misin.
(18.12.2008 12:58)vaha Yazılan: [Link gösterimi ziyaretçilere kapalıdır. Giriş Yap ya da Kayıt Ol] Böcekistan a gidince getirecem, sen o zamana kadar duymadım san, münevver.
uzun zamandır böcüklerinden ayrı düşmüşsün, bir özlem var gibi vaha
* * * Gerçek dostlar yıldızlara benzerler, karanlık çökünce ilk onlar görünürler. * * *
Başkaları için yaşama derken senin söylediğinden farklı bir şeyden bahsediyorduk Vaha, sanırım Nothing ile aynı şeyi söylemek istiyoruz.
Sırf başkalarına gösteriş olsun diye ya da dışardan birileri tarafından kınanmamak için, desinler diye yaşamaktan bahsediyorduk. Bu yönü ile başkaları için yaşamak aslında hiç yaşamamak gibi bir şeydir. Çünkü kimseyi böyle memnun edemeyiz ki, kendimizi de arada kaybeder gideriz.
Başka insanlar için bir şeyler yapmak bence başkaları için yaşamak sayılmamalıdır, çünkü nihayetinde ne kadar başkasına iyilik yaparmış gibi görünse de aslında o iyilik eninde sonunda insanın kendisine döner. Dolayısıyla insanın çevresine yaptığı iyilikler kendisine yaptığı iyilikler olur, çevresine harcadığı zaman da kendisine harcanmış sayılır.
Ama başkalarına desinler diye, elegüne karşı yaşamak ise haybeye giden bir yaşamdır bence. En kötüsü de budur, çünkü bu durumda yaşanılan herşey daha bir boş olur.
Dolayısıyla benim karşı çıktığım felsefe değildir aileleri küçülten şey, ikisi farklı bir şeydir. Bilmem anlatabildim mi yani ))
Anlatabildin ama salt başkalarına gösteriş için bir ömürü kimse tüketmez ben böylelerine rastlamadım genel anlamda kendin için yaşama benim kast ettiğim manada yaşanıyor. En azından benim yaşadığım yerde böyle..
Biri gelir sorarsa
Sana beni sorarsa
Gitti der misin
Gittiğimi söyler misin
Gidiyorum ben sana
Benimle gider misin.