Mnazim.com

Orjinalini görmek için tıklayınız: Kasımıye Medresesinde Defile
şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orijinal sürümü göster.
Mardin Kasımıye Medresesi tartışma konusu oldu. Cemil İpekçi burada bir defile düzenlemek istiyor ancak insanlar ikiye bölünmüş durumda. Medrese içerisinde bir mescidin bulunması ve tam olarak faaliyette olup olmadığını bilmediğim bir de cami bulunduğu söyleniyor. Caminin niye faaliyette olmadığı ayrı konu. Ahdamar'a gösterilen özen neden diğer dini değerlere gösterilmiyor diye sormadan edemiyor insan?

Geçtiğimiz yıllarda dinler arası diyalog kurbanı olan Kasımıye Medresesinin bu kez de böyle bir defile ile gündeme gelmesi sonucunda ben de bir anket açmak istedim.

Hani klasik spiker sorusu olacak ya, bu konuda duygu ve düşüncelerinizi alayım, diyeyim...: )
Tarihte var oluş ve kullanılış şekline saygı gereği bence defile yapılmamalı.
Buraya da bir göz attıydık gezide.
[Resim: 556e.jpg]

Selsebilli eyvan..

Suyun duvardan çıktığı delik anne karnını ve doğumunu simgeler.
Suyun ilk döküldüğü yerde bazen tek bazen de iki kademeli minik bir havuz vardır. Burası bebeklik ve çocukluk dönemini simgeler. Su burada, insanın hayatının o evresinde olduğu gibi fıkır fıkırdır.
Sonrasınde geniş bir kanal uzanır, gençlik dönemini simgeleyen. Burada bakıldığında su sanki hiç akmıyormuş, sabit duruyormuş gibi görünür. Tıpkı insanın gençlik yıllarının geçmediğini, hep genç kalacağını düşündüğü gibi.
Daha sonra dar bir kanal gelir. Burası yaşlılık dönemini simgeler. Su hem çok hızlı akar hem de sürekli yan yüzlerden ortaya doğru bir dolanım görülür. Suyun akış hızı yaşlılıkta zamanın ne kadar çabuk geçtiğini, akış şekli ise insanın hayatı boyunca kazandığı deneyimleri özünde sindirmesini simgeler.
Suyun döküldüğü havuz mahşer yeridir. Herkes oraya gider. Havuzun alt kısmında ve üst kısmında birer çıkış olur su için. Üstten çıkan su cennete gidenleri, alttan çıkan su cehenneme gidenleri simgeler.
Ama ne olursa olsun akan her suyun mezopotamya ovasına ulaştığı ve orada bir bitkiye can verdiği düşüncesi ile ölen her canlının da bir şekilde ovada can bulacağına inanılmıştır.
Buna yakın bilgileri küçük yerel rehberimiz Mehmet verdiydi. Rabbim bahtını açık etsin çok temiz bir çocuk, herkesi kendine hayran bıraktı..
Eğer bu defileden rahatsız olduysanız pamuk eller klavyelere. Karanlığa küfretmeyi bırakıp hiç değilse bir mum yakabilmek adına ya da tıpkı Hacc yoluna çıkan karınca misali "hiç değilse yolunda ölürüm" diyerek veya İbrahim'in ateşine küçücük gagasında su taşıyan kuş gibi "safımı belli etmiş olurum" diyerek olsun bir mesaj yazmaya buyrun lütfen.

Daha önce aklıma gelmediği için bugün paylaşabiliyorum ancak yine de fikrimizi söyleyip tarafımızı belli etmek için geç kalınmış sayılmaz. Çünkü bundan sonraki emsalleri için bir çaba vermiş olabiliriz.

İşte Cemil İpekçi'nin sitesinden kendisine ulaşabileceğiniz adresi: cemilipekci@cemilipekci.com.tr

Bu adrese ister kendi hesabınızdan mail atınız, isterseniz de siteye girip iletişim kısmına mesajınızı bırakınız.

Ben bıraktığım mesajı sizlerle paylaşmak istiyorum:

"Sn: İpekçi,
Mardin Kasımiye Medresesinde defile yapmak için gösterdiğiniz çabayı size yakıştıramadım. Çünkü sizi olgun, hoşgörülü ve duyarlı biri olarak tanıyordum bu özelliklerinizle uyuşmadığını düşündüm. Keşke kutsallarımıza saygı beklerken başkalarının kutsallarına da aynı saygıyı göstermemiz gerektiğini unutmasaydık. Hatta bunu ifade ederek defileyi başka bir mekana taşımanız sizi küçültmez emin olun daha da büyütürdü.

Kısaca da olsa konuyla ilgili düşüncelerimi paylaşmak istedim."
Referans URL