Mnazim.com

Orjinalini görmek için tıklayınız: Mehmet Akif'in hiç bilinmeyen o şiiri
şu anda (Arşiv) modunu görüntülemektesiniz. Orijinal sürümü göster.
M. Akif Ersoy'un bilinmeyen bir şiiri ortaya çıktı. Bir fotoğraf arkasına Osmanlıca yazılmış şiir "Ferda kadın! Ferda Kadın! Ben görmeden sevdim seni" mısralarıyla başlıyor...

Ferdâ Kadın

Ferdâ Kadın! Ferdâ Kadın!
Ben görmeden sevdim seni.
Sen galiba gördün beni,
Pek ihtiyar, hoşlanmadın

Ferdâ Kadın! Ferdâ Kadın!
Ey yavrumun ilk yavrusu
Pek tatlı şeysin doğrusu
Lakin neden çirkin adın?

Yok yok, adın cidden güzel
Dünyada her şeyden güzel
Aydan güzel, günden güzel
Ay, gün nedir? Senden güzel
Hatta derim: Benden güzel
Zira "yarın" "dün"den güzel...

Mehmet Akif
Ferda herkesin umudu değil mi Icon_rolleyes Ama ne umut Panel2)
Mevlana “Gel” Demedi

23 Kasım akşamı geç saatlerde başlayan ve 24 Kasım'ın ilk gün ışıklarına kadar devam eden bir TV programı pek çok kişinin ezberini bozdu. Programda Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Murat Bardakçı, "Gel, gel ne olursan ol yine gel" dizelerinin Mevlana'ya ait olmadığını söyledi. İki isme destek, konunun uzmanlarından Prof. Dr. İskender Pala ile Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç'tan geldi. Onlara göre de bu dize Mevlana'nın hiçbir kitabında yer almamıştı. Şiir, Orta Asyalı ünlü sufi Ebu Said Ebu'l Hayr'ındı.

"Tanrı öldü", "Geldim, gördüm, yendim", "Dünyanın bütün işçileri birleşin", "Ama yine de dönüyor dünya" cümleleri nasıl Nietzsche, Napoleon Bonaparte, Karl Marx ve Galileo ile birlikte anılıyorsa "Gel, gel ne olursan ol yine gel" dizeleri de Mevlana Celaleddin Rumi ile o kadar özdeş. Ancak şimdi bu dizelerin Mevlana Celaleddin Rumi'ye ait olmadığı ortaya çıktı.
...

==>
Tüm mesele ''Gel'' diyebilmekte. Tabi nasıl ve nereye geleceğimiz de önemli. Bazıları bu sözü kendilerince değerlendiriyor. Neymiş; bakın Koskoca Mevlana sarhoşa, dinsize, ateşpereste, şuna buna gelin diyor. Fakat dinciler kabul etmiyor, reddediyor, hor görüyor.

Yahu el insaf; samimi müslümanlar da gel diyor: ama bırakta gel diyor, köklü gel diyor, tamamen gel diyor. Çıkıp birileri gibi bilmem ne yaparak oruç açılır mı, içkili iken namaz kılınır mı, kadınlar şu durumdayken Kur'an okuyabilir mi mevzusuna ''Din dışı'' cevazlar vererek gel demiyorlar.

Değil mi? Yoksa ben mi yanlış biliyorum?
"Gel, ne olursan ol, yine gel" sözlerinin Mevlana'ya ait olmadığını sanki daha önce başka bir forumda çok eskiden yazmıştım diye hatırlıyorum Icon_rolleyes
Mevlana ile ilgili bildiklerimizin belki de tamamı diğer tarihi bilgilerimiz gibi yapay olduğu için bu tür şeylere şaşmamak lazım, örneğin Mevlana'nın "Grekler yapar, Türkler yıkar" diye bir cümlesi olduğu söyleniyor. Tabi bu cümlenin ülkemizde yaygınlaşması düşünülemeyeceği için fazla bir kaynak bilgim yok...

Öte yandan Mevlana'nın resmi diye bildiğimiz klasik tesbih elinde oturmuş adam resmi de İran'dan aşırmadır Panel2)))))) İranlı bir ressamın tablosu çok beğenilmiş ve Mevlana resmi olarak kullanılmak üzere Türkiye'ye getirilmiş Panel2) Yani hayalimizdeki Mevlana imajının somutlaştırılması bakın devletimiz hiç bir şeyden kaçınmıyor Panel20 Fakat buna rağmen Mevlana'nın tüm divanının Farsça olduğu gerçeği apaçık ortada duruyor... Bugün Mevlana Türk milliyetçiliği adına dilciler tarafından, turizmciler tarafından, eğitimciler tarafından, dindarlar tarafından bol bol kullanılıyor ama Mevlana o çok değerli şiirlerini Türkçe bile yazmaya gerek görmemiş.
Bilinmeyenlere dair başka bir örnek daha aklıma geldi. Yunus Emre'ye ait olduğu söylenilen bir şiir vardır

"cennet cennet dedikleri
birkaç köşkle birkaç huri
isteyene ver anları
bana seni gerek seni"

Örneğin yıllar önce bir kitapta da bu sözlerin Yunus Emre'ye ait olmadığını okumuştum.
Birileri çıkıp açıklamadan ben açıklayayım dedin he..Panel20

(Her söylenen doğru olmadığı gibi her yazılan da doğru olmayabilir. Panel13 Genel anlamda yazılan bir cümledir. )
mevlananın dergahındahın tozunu yutan ki bi vatandaş bu sözlerin ona ait olmadıgını iddia etmişti .... gecen yıllarda mevlana törenleri oldugu zaman lar ....

nedense bu vakit beklenmiş ve nedense mevlana törenlerine denk gelmiş bu iddia........
tartısılır...

ama şu bir gercek ki mevlana bunu bazılarınnın ekmeğine yag sürmek için söylememiştir aydın doğan medyasının günah işleyin ya nolcak allah affeder daha gencsiniz gibi şeytani kaşımalarına destek mahiyetinde de değildir ! mevlana hazretleri ne yaptıysan geride kaldı rabbin affedicidir bagıslayıcıdır umutsuzluga kapılma pişmansan tövbe et gel demek istemiştir ...

yoksa yap yap sonra yine gel bidaha yap yine gel denmeniştir !

bu anca hristiyanlarda olur onlar günah işlerler sonra kiliseye gidip para verirler sözde günahları afolur her günah işleyslernde tekrar para verip sözde günahtan arınırlar !!!!!
Yoo, hiç de öyle düşünmedim... Aklıma gelmişken söyleyiverdim Panel2) Aslında Mevlana konusunu da artık düzeltmekten bıkıp ben bile gel cümlesini kullanıyordum tabi onun adını vermeden Panel2)

Tabiki her söylenen de her yazılan da doğru değildir ama hiç değilse doğru mudur değil midir diye bir incelemeyi hakeder Panel2) Genel anlamda yani Panel5
İşine geleni kabul edip, gelmeyeni reddetmek de genel anlamda doğru değildir Panel2)
Ohoo, Sonsuz bu sözü açıklamak için şerh düzmeye başlamış bile Panel2)))))) Zaten bizimkilerin her zaman yaptığı iş değil midir, adamlar hep konturpiyede Panel17

Sonsuz, bir kere önce o cümlenin Mevlana'ya ait olup olmadığını araştırıp Mevlana'yı söylemediği bir cümle ile itham edilmekten kurtarmak lazım değil midir?

Yani o cümle Mevlana'nın değil de başkasının cümlesiyse muhtevası mı kaybolacak Panel2))
(05.12.2008 16:12)münevver Nickli Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Yoo, hiç de öyle düşünmedim... Aklıma gelmişken söyleyiverdim Panel2) Aslında Mevlana konusunu da artık düzeltmekten bıkıp ben bile gel cümlesini kullanıyordum tabi onun adını vermeden Panel2)

Tabiki her söylenen de her yazılan da doğru değildir ama hiç değilse doğru mudur değil midir diye bir incelemeyi hakeder Panel2) Genel anlamda yani Panel5
İşine geleni kabul edip, gelmeyeni reddetmek de genel anlamda doğru değildir Panel2)

SÖZÜM SİZE DEĞİLDİ EFENDİM YANLIŞ ANLAŞILMA OLMASIN BEN MEDYA YA ÇATMIŞTIM Panel5
(05.12.2008 16:15)münevver Nickli Kullanıcıdan Alıntı: [ -> ]Ohoo, Sonsuz bu sözü açıklamak için şerh düzmeye başlamış bile Panel2)))))) Zaten bizimkilerin her zaman yaptığı iş değil midir, adamlar hep konturpiyede Panel17

Sonsuz, bir kere önce o cümlenin Mevlana'ya ait olup olmadığını araştırıp Mevlana'yı söylemediği bir cümle ile itham edilmekten kurtarmak lazım değil midir?

Yani o cümle Mevlana'nın değil de başkasının cümlesiyse muhtevası mı kaybolacak Panel2))

evet haklısın münevver Panel2
Referans URL